söndag 28 november 2010

En liten sötnos

Har promenerat runt i Gamla Stan idag, bland julskyltning och turister, och fick plötsligt uppleva detta lilla vardagsguldkorn;

En liten, liten kille ser ett par med en Chihuaua gå förbi, så han stannar, vänder sig om och följer den med blicken.
Mamman: "- Såg du en hund?"
Lillkillen, på norrländska: "- Nä. Jag vet inte vad det var."

Kan inte hjälpa att jag ler fortfarande när jag tänker på det..
Trevlig advent på er!

Pingat på intressant.

söndag 21 november 2010

Tack alla borgare..

...för era fina inspel i debatten om vad socialdemokratin behöver eller ej för att möta framtiden. Fint att ni alla engagerar er så mycket i den frågan, men ärligt talat - bry er om att repa er egen misslyckade politik istället för att slösa er tid på oss. Ni har inte någon som helst trovärdighet i vår interna partidebatt.

Så mycket vet jag dock, att om den dagen kommer då de borgerliga företrädarna tycker att vi har en bra kandidat till ordförandeposten - då är vi på fel spår.


Pingat på intressant.

torsdag 18 november 2010

Krönika

Jag hade en ledarkrönika i gårdagens NSD, delar med mig av den här ifall ni saknar denna eminenta dagstidning,

"Ibland är det extra bra att vara älgjägare och politiker. Som nu. Det ger mig ett antal timmar i månaden, långt från riksdagsbruset, att reflektera över allt som sker från ett annat perspektiv.

Det är ett mediedrev runt vårt socialdemokratiska parti i dag som nästan saknar motstycke. När partistyrelsen hade extramöte i söndags var det en mediebelägring utanför som snarast för tankarna till regeringskris och knappast till ett oppositionsparti som formulerar sin framtid. Märkligt.Samtidigt som jag sitter och lyssnar och funderar (och ja, fryser) på älgpasset om hur framtiden ska bli så svämmar TV-sofforna över av "förståsigpåare".

Journalister, karriärhungriga kollegor, f d politiker, PR-konsulter och andra "proffstyckare" verkar alla veta vad som gått fel och vad som ska göras. Vad bra. Ta med de diskussionerna till era interna partimöten, debattera dem och se till att de blir verklighet. Vårt parti är nämligen ett folkrörelseparti. Våra medlemmar avgör vilken politik vi ska föra, och vem som ska företräda oss. Det är den demokratiska processen.

Nu har vi utlyst extrakongress, och där kommer de beslut som är nödvändiga att fattas. Inte i TV-sofforna eller i mer eller mindre taffliga debattprogram. Vi socialdemokrater gjorde ett uselt val - på riksplan. Men faktum är att antalet röd-gröna kommuner i landet har fördubblats efter valet.På kommunnivå gjorde partiet alltså ett, i många fall, mycket bra val. Det försvårar eftervalsdebatten, mycket mer än vad som ges sken av.

Man utropar "partiets kris", samtidigt som förtroendet för våra lokala företrädare och vår lokala politik är större än på mycket länge. När Sahlin nu beslutat sig för att avgå så är det ett beslut som grundar sig på vad folkrörelsen har sagt och i vissa fall krävt. Rätt eller fel, det låter jag vara osagt. Men jag hoppas vi inte anammat en idrottsmentalitet i partiet. När laget misslyckas måste ledaren gå. Det är för enkelt, och för fegt.

Vi är ett lag, med kollektivt ansvar även i dåliga tider.
Om nu proffstyckarna, och mina normalt sett kloka partikamrater, nu i stället ägnade en del av sin energi åt att granska regeringens haverier i sjukförsäkringen och jobbpolitiken så vore det mer konstruktivt för landet i stort. Låt den demokratiska processen ha sin gång, låt kongressen och inte "förståsigpåarna" styra partiets agenda.
Jag tror bestämt att fler av mina kollegor borde sitta på älgpass och begrunda livet och politiken ibland."

Pingat på intressant.

tisdag 16 november 2010

Litet meddelande från mig.

I den här hysteriska perioden av förståsigpåare som tvingar sina åsikter på mig i varenda tidning, varenda nyhetssändning, och i fler bloggar än jag kan eller hinner läsa, så vill jag bara sända ut ett litet meddelande från mig.

Vi är ett stort parti. Faktiskt Sveriges största, på valdagen. Det finns en anledning till det. Det är bland annat för att vi har en ideologi och en politik som flest röstberättigade i det här landet valde att lägga sin röst på.

Glöm inte det, ber jag alla snabbuttalande proffstyckare.

Många hasplar ur sig att "det är inte ideologin det är fel på, det är politiken".
Vill då påminna om att all vår politik grundar sig i ideologiska debatter på partikongresser genom tiderna. Vi kan inte skilja sakpolitik från ideologi.

Så, alla ni som väntar på ett nytt partiprogram från vårt parti, en ny färdväg som ska kasta alla gamla idéer omkull, glöm det. Grunden i vårt parti, människosynen, kommer att stå kvar. Vår politik syftar till jämlikhet och rättvisa. Alla i ett samhälle tjänar på jämlikhetspolitik, och det kommer alltid att vara grunden till den politik som förs. En politik för 2010-talet kan inte betyda att de gamla grundpelarna om rättvisa, solidaritet, arbete och jämlikhet försvinner. Det är bara att se sig om i samhället.





Pingat på intressant.

måndag 15 november 2010

(M)yten om bidragsfuskarna

Kan ju inte påstå att jag är speciellt förvånad över att läsa i Aftonbladet att bidragsfusket är en (m)yt och att grunden till hela regeringens sjukförsäkringspolitik är en bluff.

Det visste vi ju. Våra argument har varit från början att man inte kan straffa alla sjuka för att någon promille i försäkringen fuskar. Att en cancersjuk ska straffas för att någon fuskar, det är själva motsatsen till solidaritet.
Men det är grundläggande i den sittande regeringens politik.

Bra att frågan lyfts igen - kanske debatten kan vakna igen om det som är viktigt, det vill säga vilken människosyn vi vill ska vara rådande i samhället och ligga till grund för de politiska besluten.

Pingat på intressant.

En speciell dag

Tänkte att den här speciella dagen som är i dag är så god som någon att börja väcka liv i bloggen igen. Jag har haft en väldigt lång paus, nödvändigt för min egen skull, men nu är jag tillbaka.

Sitter som de flesta andra socialdemokrater idag och funderar och reflekterar över Monas besked. När nyheten kom igår så var det inte utan att det högg till i själen. Jag känner en viss sorg över hur det här har gått till, och en viss oro över hur vi beter oss mot varandra. Jag hoppas det lugnar sig nu.

Det finns mycket att reflektera över, och jag kommer garanterat att komma tillbaka i ämnet längre fram. En sak att fundera på är hur vi förhindrar att någon slags idrottslogik smyger sig in i politiken. Jag har alltid tyckt det varit svårt att förstå det där med att ledaren ska gå när laget förlorar. I politiken tar vi ett kollektivt ansvar, att tro att allt är klart för att någon kliver av är både för enkelt och för fegt.



Pingat på intressant.